Bitfinex vs. Bitcoin
Nadat mij het nieuws bereikte dat Bitfinex een margin markt voor hun Tethermunt heeft geopend kan dit artikel niet langer wachten. Kerst of niet en eigenlijk is het ook wel logisch dat het met kerst gebeurt, want dan is het traditioneel erg rustig op de cryptomarkten. Owja, dit is slechts een mening en geen beleggingsadvies en als u dat anders interpreteert zou de naam sgulden voldoende vraagtekens op moeten roepen om het geheel met een flinke korrel zout te nemen.
Waarom een marginmarkt zo absurd is? Ten eerste omdat de tether en de dollar geacht worden altijd dezelfde waarde te vertegenwoordigen. Hetzelfde als 5 euro op de bank, of een briefje van 5 euro en toch ook een beetje anders. Daar hoeven we hier verder niet op in te gaan, maar nu de tweede reden. Welnu, de beurs waarop de margin handel geopend is, is de Bitfinex beurs. Een van de grootste beurzen, niet zo zeer qua altcoins, maar wel in dollar en marge handel met Bitcoin. Stel nu dus dat Tether ten onder gaat, denk je dan dat Bitfinex je wel die hedge daarop gaat uitbetalen?
Bitcoin is decentraal. Dat betekend dat de prijs nergens wordt vastgesteld en daardoor ook meteen overal tegelijk. De prijs is niets meer dan een afspraak tussen 2 partijen. In geval van een beurs gaan beide akkoord met het betalen van een kleine commissie aan de beurs om hetgeen de ander in bezit heeft over te nemen. Hoe meer bitcoins er in dezelfde tijd op een beurs verhandeld worden, des te belangrijker wordt die prijs ten opzichte van andere plaatsen waar dat gebeurt. Op die manier kan het gebeuren dat op 1 plaats de prijs leidend wordt ten opzichten van de rest. .
Na een korte opleving van een paar dagen is het verschil tussen de Bitcoin prijs op Bitfinex en de rest inmiddels opgelopen tot ongeveer 150 dollar. Op Bitfinex kost een bitcoin 3970 dollar en op bitstamp is de prijs op hetzelfde moment 3833, wat is er aan de hand?
In oktober van dit jaar schoot de Bitcoin prijs even kort omhoog en vanaf dat moment is de prijs naar beneden aan het kelderen, om dit te verklaren heb ik de volgende theorie bedacht:
Om aan te sluiten op het lopende verhaal is er dus de partij van banken die door een hogere rente en het beëindigen van QE de liquiditeit weer uit de markt haalt. Tegelijkertijd is er een grote bezitter van Tether die zijn kans schoon ziet en een grote hoeveelheid echte bitcoins kan kopen voor die punten. En voordat je dan goed en wel in de gaten hebt wat er aan de hand is zijn die punten ineens leidend geworden als koersbepaling. Het is iets waar best eens wat aandacht aan mag worden gegeven als het om alt-coins gaat. Vaak spreken mensen in dollar waarde, maar die komt tot stand door de bitcoinkoers te vermenigvuldigen met de bitcoin waarde van de desbetreffende altcoin. Doordat de tether op iedere cryptobeurs geïntegreerd is zorgt dit systeem voor het grootste deel van de liquiditeit van de munten die in tether verhandeld worden.
Lange tijd was het niet mogelijk om dollars uit te betalen bij Tether. Toen kwam daar op 27 november een belofte, die belofte spreek over een termijn van 30 dagen, dat is dus nog 5 dagen vanaf vandaag. Ik ben gaan denken, wat nu als ik die datum niet af wil wachten? Voordat ik die vraag ga beantwoorden even vooropgesteld dat een faillissement van een beurs binnen Bitcoin al eens is voorgekomen en dat de techniek zelf er niet onder te leiden zal hebben. Zo'n gebeurtenis zou ook een prachtige manier zijn om een bodem te vormen, want precies op dat moment kunnen alle zwakke handen worden uitgekocht met, jawel ripple!
Wat dus als ik een cryptodollar zou bezitten waarvan ik twijfel of het wel gedekt is? Ik ga proberen om zo veel mogelijk Dollars om te zetten als maar mogelijk is, tegen een zo laag mogelijke prijs. Dit doe ik door grote hoeveelheden bitcoin op andere markten te verkopen, maar een kooporder aan te houden met de tetherdollar op bitfinex. Je krijgt dan een iets hogere koers geboden, maar dan wel van een munt die een belofte op iets is. Die bitcoin die je eruit haalt verkoop je dan natuurlijk weer op een andere marktplaats waar de dollars wel echt zijn, want net als jij zal ook degene na jou er achter gaan komen dat die tetherdollars met een miljard smoezen in de wereld nog niet uitbetaald zijn. en er weer vanaf moeten komen, met een behoorlijke deuk in het vertrouwen. Nogmaals, met de techniek is niets mis, maar het gaat om het sentiment.
En zo loopt dat verschil in prijs dus langzaam op, tot er iemand op het hoofdkantoor verschijnt en de boel komt verzegelen. Als dat niet voor het bovenstaande voorval is, dan misschien wel omdat bekend is gemaakt dat tegen de handelsbeurs inmiddels een onderzoek loop van de openbaar aanklager van de VS in verband met marktmanipulatie, Alleen al het feit dat er een hoofdkantoor is wat gesloten kan worden maakt deze partij in mijn ogen de zwakste schakel van het bitcoin ecosysteem.
Bij e-Gulden EFL hebben we het bijna 2 maanden geleden al gezien wat er gebeurt als er ineens een tekort aan liquiditeit ontstaat door het wegvallen van een handelsbeurs. De echte oplossing voor dit probleem zijn decentrale beurzen waar crypto naar crypto verhandeld kan worden zonder legitimatie. Je wordt er niet populairder op als je dat soort zaken roept, maar cryptogeld reguleert zichzelf, zonder emoties!
We moeten nog maar zien of het echt gebeurt, maar ik ben benieuwd wat voor impact het op het hele ecosysteem heeft en in hoeverre andere handelsplaatsen ook geraakt gaan worden als het allemaal wel zo uitkomt zoals hierboven beschreven. Nogmaals, voor de techniek maakt het geen verschil en daarom schreeuw ik nu alvast KOOP, voor als het toch gebeurt.